Hoe verwijder je groene alg uit je zwembad?

zwembad water met alg

Groen zwembadwater. Dat is niet iets wat je graag tegenkomt in een zwembad waar je wilt gaan zwemmen. In dit artikel bespreken we de verschillende oorzaken en de mogelijke oplossingen. Lees daarom altijd voor je gaat kopen zwembadpomp reviews, dit kan je een hoop ongemak besparen. 

Voordat je een oplossing voor je probleem gaat zoeken moet je eerst precies weten wat er aan de hand is. De conclusie trekken op basis van wat je met je oog waarneemt lijkt een voor de hand liggende, maar dat geeft niet altijd de juiste uitslag. Om er zeker van te zijn dat je de juiste oplossing voor je probleem toepast moet je van tevoren altijd de waterwaardes van je zwembadwater bepalen. Dit is zeer eenvoudig te doen met een paar teststrips.

Wat is de oorzaak van groen zwemwater?

Groen zwemwater onstaat niet zomaar in je zwembad. Het kan zijn dat je niet de juiste zwembadpomp hebt aangeschaft, maar het kan ook een totaal andere reden hebben. Vorming van algen kan bijvoorbeeld ook zorgen voor een groene kleur in je zwembadwater.

Wat zorgt voor algengroei in het zwembad?

Je zwembad kan nog zo schoon zijn, maar toch zijn er tal van situaties te bedenken waarbij er toch algengroei voorkomt. Dit kan te maken hebben met een onjuiste lichtinval. Andere oorzaken hiervoor kunnen zijn een flinke onweersbui of het hebben van verkeerde ph-waardes in je water. Zijn al die zaken nou niet de oorzaak van je groene zwembadwater en heb je gewoon te maken met een slechte desinfectie? Kijk dan eens goed of je de juiste zwembadpomp hebt. Mogelijk ligt de capaciteit te laag voor de omvang van je zwembad.

De pH-waarde van je zwembad verhogen of verlagen

De pH-waarde is ontzettend belangrijk voor een gezonde kwaliteit zwembadwater. Bij gezonde waarde ligt dit altijd tussen de 7.2 en de 7.6. Is dit bij jouw zwembad niet het geval, dan is het verstandig je pH-waarde omhoog of omlaag te brengen. Dit is niet heel moeilijk. Je kunt dit doen door pH-min of pH plus toe te voegen. Ook kan het zijn dat er een oorzaak is voor de te lage of te hoge pH-waarde. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de chloorwaardes. Wanneer die namelijk uit balans zijn dan kan je ook te maken krijgen met een pH-waarde die uit balans is en op zijn beurt zorgt voor algengroei. Een eenvoudige oplossing is dan een chloorshock toe te voegen, waarna je probleem als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Je zwembad anti alg houden

Inmiddels heb je tal van tips gelezen voor het oplossen van je algenprobleem. Maar je wilt natuurlijk dat probleem niet keer op keer de kop opsteekt. Hiervoor is een stucturele oplossing nodig. De structurele oplossing tegen algengroei (mits alle waardes van je water op orde zijn, en je zwembad schoon is) is, door de zwembad filterpomp continue te laten draaien. Hierdoor zorg je voor een goede circulatie van al het zwembadwater waardoor algvorming niet meer kan plaatsvinden. Ook wordt het aanbevolen om het zwembad met een dekzeil af te dekken. Als extra kan je daarnaast ook elke 5 tot 7 dagen anti-alg aan je water toevoegen.